Binnenland
Update 11:09 ma 31 jul 2017
Rectificatie cijfers

Het CBS heeft laten weten dat de cijfers van de gemeente Sittard-Geleen niet correct zijn weergegeven in hun persbericht van maandag 24 juli. De overlast in de Limburgse gemeente is niet toegenomen, maar gelijk gebleven blijkt uit de nieuwe cijfers. Voor meer informatie zie het bericht van het CBS

De inwoners van Sittard ervaren veel overlast van drugshandel of drugsgebruik in de stad. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS dat vandaag gepubliceerd is. Had in 2013 nog één op de twintig veel last van drugsgebruikers of handelaren, in 2016 is dat aantal verdubbeld en zegt één op de tien inwoners van de Limburgse stad hinder te ervaren. 

Opvallend is dat de overlast in Maastricht juist gedaald is. Daar zegt nu tien procent van de inwoners veel problemen te ervaren met drugsoverlast, tegen bijna twintig procent in 2013. 

Veel problemen worden veroorzaakt door buitenlandse toeristen die de Nederlandse coffeeshops bezoeken om drugs te kopen. In Maastricht is dat sinds 2013 niet meer mogelijk omdat iedereen die daar een coffeeshop bezoekt moet aantonen dat ze in Nederland wonen, het zogenaamde ingezetencriterium. De hinder nam hierdoor in de provinciale hoofdstad af, maar in andere steden in de regio juist toe.

Sittard worstelt sindsdien met de toename van het aantal drugstoeristen en heeft om die reden een jaar geleden ook hetzelfde ingezetencriterium ingevoerd. Volgens de gemeente Sittard-Geleen heeft dat effect en neemt de overlast af, maar Ton Raven van de De Stadspartij van Sittard ziet dat anders. Hij zegt dat het probleem zich alleen maar verplaatst naar meer drugsdealers op straat en pleit ervoor de coffeeshops te verplaatsten naar een locatie buiten de stad waar toeristen terecht kunnen. 

Coffeeshophouder Peter Hendriks, eigenaar van coffeeshop Skunk in Sittard, is boos op de gemeente en zegt een hoop inkomsten te missen nu hij alleen nog maar aan Nederlanders mag verkopen. Hij dreigt met een miljoenenclaim als de gemeente doorgaat met het weren van buitenlanders. En ook hij ziet dat het probleem verplaatst wordt naar de handel op de straat. Wat moet er dan wel gebeuren om de drugsoverlast aan te pakken?