Binnenland

Angst voor rellen rondom Ajax - Legia Warschau

Amsterdam maakt zich vandaag met man en macht op voor de wedstrijd Ajax - Legia Warschau. Een wedstrijd die sowieso al te boek stond als risicowedstrijd, maar door het gewelddadige incident bij de wedstrijd in Polen vorige week is de vrees voor escalatie alleen nog maar toegenomen. 

Een groep Ajaxfans werd toen aangevallen in een café door gemaskerde hooligans van Legia Warschau. Sindsdien wisselen de supporters van beide clubs over en weer dreigementen uit via social media. De caféhouder in Warschau zette dit filmpje online na de rellen: 

Horecaondernemer Won Yip heeft vijf cafés op en rondom de Amsterdamse Dam, waaronder café Swart, en maakt zich grote zorgen over de confrontatie van vanavond. De ondernemer heeft op eigen houtje extra veiligheidsmaatregelen genomen. 
 
Het stoort Won Yip dat de gemeente en Ajax na de rellen rondom de wedstrijd Ajax-Celtic in 2013 jaar nog steeds niet met een structurele oplossing zijn gekomen, zoals volgens hem wel is beloofd.

De gemeente verwacht dat er weinig Legia-supporters naar de binnenstad van Amsterdam zullen komen omdat zij zich verzamelen in Den Haag. De clubs Legia en ADO Den Haag onderhouden traditioneel een warme band met elkaar, dat zich ook uit door met elkaar te vechten tegen supporters van rivaliserende clubs. 

Raf Willems is hooligan-expert en vertelt over de roemruchte reputatie van de hooligans van Legia Warschau. EenVandaag spreekt ook met VVD-raadslid Dilan Yesilgoz-Zegerius. Zij vindt dat voetbal weer een feestje moet worden en dat relschoppers veel harder moeten worden aangepakt. 

13 reacties
Wil je ook reageren ga dan naar Facebook