Binnenland

Het tekort aan leraren loopt de spuigaten uit. Nog nooit is het tekort zo groot geweest. De vacaturesite MeesterBaan becijfert dat dit jaar bijna 12.000 banen in de onderwijssector open staan. De Algemene Onderwijsbond (AOB) stuurt een brandbrief aan de politiek. 

Deze brief stuurt de AOB vandaag naar het ministerie:


Door de vergrijzing stromen veel oudere leraren uit, jonge leraren haken snel af en het is voor scholen lastig om invallers te vinden vanwege de nieuwe flexwet (Wwz), zo blijkt vandaag uit onderzoek van de PO-Raad. We berichten bij EenVandaag al jarenlang over lerarentekorten. Het ene moment zijn het de wiskundeleraren, het volgende moment zoeken de scholen leraren Nederlands. 

Als er volgens voorzitter van AOB Liesbeth Verheggen geen drastische maatregelen worden genomen gaat het helemaal mis. Om te beginnen moet het salaris van de docent omhoog. In het basisonderwijs verdient een beginnende leerkracht netto 1600 euro. Gedurende de jaren kan dat bedrag oplopen naar 2500 euro.

Tevens moet volgens haar de werkdruk omlaag. Geen enkele beroepsgroep kampt met zoveel burn-outs als het onderwijs. En tot slot moet er meer diversiteit komen in deze sector om het geheel aantrekkelijker te maken. Snel handelen is een vereiste. De komende jaren gaan duizenden mensen in het onderwijs met pensioen terwijl de instroom van nieuwe docenten nog nooit zo laag is geweest.

Studeerden aan de pabo’s pakweg tien jaar geleden nog een dikke 7000 mensen op jaarbasis af, in 2015 was dat aantal gedaald tot 4000. De enige mogelijkheid om het tij te keren is een enorme investering van miljarden euro’s. Als dat niet gebeurt, zullen de komende jaren regelmatig klassen naar huis worden gestuurd omdat er een tekort is aan docenten. Op de basisschool in Drijber vreest men eveneens voor de toekomst.

Talloze dingen zijn er al geprobeerd om meer mensen voor de klas te krijgen. Het speciaal werven op mannen, trajecten voor zij-instromers, hogere salarissen en bonussen. Toch lopen er nog steeds niet genoeg jongeren warm voor een baan in het onderwijs. Ook Mark van der Werf liet zich overhalen door een bonus en besloot in 2011 zijn baan als journalist vaarwel te zeggen voor een baan in het onderwijs. Het avontuur was van korte duur. In 2013 besluit Mark dat het niets voor hem is. Hij snapt wel waarom jongeren geen leraar willen worden; de salarissen zijn laag, de administratieve rompslomp enorm. In Radio EenVandaag een gesprek.

Radio EenVandaag-verslaggever Roos Oosterbaan gaat naar Comenius College in Capelle aan den IJssel. Daar proberen ze met bonussen en extra trainingen het lerarentekort op te lossen. En dat lijkt zijn vruchten af te werpen.