Binnenland

Amsterdam kan voor buitenlanders niet meer stuk. Wereldster Justin Bieber zou deze week een appartement aan het Damrak hebben gekocht. En het is niet zomaar een appartement, maar het duurste van de stad: een penthouse van 25 miljoen euro.

En uit onderzoek van Price Waterhouse Coopers deze week blijkt dat Amsterdam door de wereldwijde hoogopgeleide elite gezien wordt als de op 3 na beste stad om in te wonen.

De woningmarkt zit dan ook enorm in de lift. De verkoopprijs van bestaande koopwoningen lag in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 21 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. En daarmee stijgen de prijzen véél sneller dan in de rest van Nederland. De Amsterdamse huizenmarkt behoort volgens kenners tot de meest overgewaardeerde ter wereld. De Nederlandsche Bank spreekt dan ook van ‘oververhitting’.

De Amsterdammers klagen nog wel eens over de overlast die ze ervaren door bierfietsen, rolkoffers, Airbnb’s of überhaupt mensen in de stad. Het aantal toeristen in de stad is bijvoorbeeld de afgelopen vijf jaar bijna verdubbeld. Burgemeester Van der Laan beaamde deze week de problemen die er zijn. Maar ook hij zit met de handen in het haar.

Gisteren werd er wel aangekondigd dat er een speciaal politieteam komt dat de overlast van drugsdealers, zakkenrollers en dronken toeristen in de binnenstad aan gaat pakken.

Mocht dat niet lukken dan heeft de satirische nieuwssite De Speld vandaag nog wel een oplossing. Zij pleiten voor een inburgeringscursus voor toeristen. Waarbij je net als de echte Amsterdammers asociaal leert fietsen en schelden. Toeristen die het niet halen worden naar Rotterdam gestuurd.