Binnenland

'Gevaarlijk nucleair afval wordt verkeerd vervoerd'

Gevaarlijk hoogradioactief materiaal van de kernrector in Petten wordt op ‘verkeerde manier’ vervoerd. Het materiaal gaat via de snelwegen van Noord-Holland naar de permanente opslag in Zeeland maar zit in ‘te lichte containers’. Dat stelt Stichting Laka, het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie.

De stichting is verontrust over de afgegeven vergunning om hoogradioactief materiaal (Americium/Beryllium en Cesium) te verpakken in een zogeheten type A-container. Volgens de stichting is dit niet meer is dan ‘een stevige kist’. Bij een ongeluk zou dan gevaarlijk materiaal vrij kunnen komen. Het radioactieve afval zit verder in oude capsules waarvan de certificaten niet meer geldig of niet meer aanwezig zouden zijn. Bovendien zou je tegenwoordig juist strengere maatregelen verwachten, met de verhoogde terreurdreiging in Nederland.

EenVandaag spreekt met Daniël Meijers van Laka en Hans Codée, de oud-directeur van COVRA, de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval. Ook een reactie van de instantie die namens de overheid de vergunning voor het vervoer van nucleair afval verstrekt, de ANVS (Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming).

Reactie van de Autoriteit voor Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

De Autoriteit voor Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) heeft een vergunning verstrekt voor het afvoeren van de twee bronnen naar de COVRA omdat het vervoer in de type A-categorie transport verpakking veilig plaatsvindt. Deze vergunning is nodig omdat de regulier voorgeschreven transport verpakking (type B) niet beschikbaar is. Was dit wel het geval geweest, dan hadden de bronnen naar COVRA afgevoerd kunnen worden op basis van een transportmelding aan de ANVS. De Kernenergiewet biedt in dit soort situaties ruimte om het vervoer op een alternatieve manier te laten plaatsvinden mits aangetoond wordt dat de veiligheid gewaarborgd is.

De ANVS heeft de vergunning verleend omdat bij de beoordeling is vastgesteld dat de bronnen zodanig verpakt zijn, dat er sprake is van voldoende veiligheidsbarrières, ook bij ongevalsituaties. Daarnaast heeft de ANVS aanvullende veiligheidsmaatregelen voorgeschreven tijdens de uitvoering van het transport. 

Transport van radioactief afval wordt niet standaard door de politie beveiligd. Er zijn standaard veiligheidsmaatregelen getroffen, zoals de wettelijke verplichting om de bronnen te vervoeren in afgesloten en verzegelde laadruimtes.

LAKA heeft het recht om vragen te stellen. Het transport is veilig bij naleving van de voorschriften uit de vergunning.