Binnenland

Religies varen samen mee op Canal Parade

De Canal Parade is het jaarlijkse hoogtepunt van de Gay Pride, waarbij tientallen boten varen door de Amsterdamse Prinsengracht. Eén van de meest opvallende boten dit jaar is de World Religion Boat.

Hij wilde dolgraag meevaren. De Rooms-katholieke priester Pierre Valkering zou vanochtend aan boord stappen van de ‘World Religion Boat’ en zo zijn groet overbrengen aan de homo-gemeenschap. Op het laatste moment gooide bisschop Jos Punt van het bisdom Amsterdam-Haarlem roet in het eten: hij verbood Valkering op de boot te stappen.

“Vreselijk jammer,” vindt de Amsterdamse priester, die het verbod via een e-mail moest vernemen. “In juni heb ik in Rome de paus ontmoet. Hij heeft mij nota bene persoonlijk gevraagd zijn groet over te brengen aan de homo-gemeenschap. Een gemiste kans.”

In EenVandaag volgen we Valkering, die tot het laatste moment twijfelt of hij aan boord stapt van de zogenaamde ‘Holy Boat’, een van de meest opvallende boten die dit jaar meevaart in de botenparade van de Europride. Op de boot varen vertegenwoordigers van verschillende geloven mee, om uit te dragen dat ze achter homo- en mensenrechten staan. Van het jodendom tot de islam en Hare Krishna – religieuze leiders van verschillende pluimage tonen vandaag hun solidariteit.

Een andere bijzondere gast aan boord is de Franse Imam Ludovic Mohamed Zahed, zelf homoseksueel. Hij richtte in Parijs de eerste homo-vriendelijke moskee op. EenVandaag vaart mee op de eerste World Religion Boat en spreekt uitgebreid met Zahed en andere opvarenden over homo-emancipatie. 

Op onderstaande foto zijn imam Zahed en priester Pierre Valkering te zien met de organisator van de World Religion Boat, Barbara Rogoski.

 

Amsterdam Euro pride. Launching reception at the bible museum #CALEM #coexist #worldreligionboat

Een foto die is geplaatst door Dr. Ludovic-Mohamed Zahed (@ludovicmohamed) op

19 reacties
Wil je ook reageren ga dan naar Facebook