Binnenland

Sinds kort is het omstreden Soldiers of Odin actief in Nederland. Deze ‘burgerwacht’ uit extreem-rechtse hoek zegt zich in te zetten voor een veiligere omgeving en kwam afgelopen weekend in Winschoten al in actie. 

De van oorsprong Finse burgerwacht jaagt op ‘criminele vluchtelingen’ en wil zo het ‘veiligheidsgevoel op straat verhogen door in te grijpen in dreigende situaties en deze vervolgens bij de politie te melden’.

Eind vorig jaar richtte neo-Nazi Mike Ranta de groep op in Finland. Op vele verschillende plekken in de wereld, waaronder Zweden, Duitsland en de Verenigde Staten, zijn nu afdelingen van de groep ontstaan. 

Afgelopen zondag was de groep actief in Winschoten. Een asielzoeker uit Oude Pekela zou vrouwen hebben lastig gevallen, leden van Soldiers of Odin kwamen daarop af en leverden de asielzoeker uit aan de politie. Op Facebook schrijft de groep het volgende:

De jongen kreeg een waarschuwing van de politie. De ouders van een 12-jarig meisje die hij zou hebben lastiggevallen gaan aangifte doen. De politie heeft de zaak in onderzoek, maar laat weten dat Soldiers of Odin binnen de grenzen van de wet handelde.

De groep was deze week ook aanwezig bij de Republikeinse Conventie in Cleveland

In Nederland bestaan zeven ‘chapters’, afdelingen van de groep. Onder meer in Groningen, Utrecht en Limburg. Ronald Kiewiet, voorman van Soldiers of Odin in Noord-Nederland, zegt in het AD  dat de beweging honderd leden heeft.

PvdA-kamerleden hebben vandaag Kamervragen gesteld omdat ze zich zorgen maken. Want wat kunnen we van deze groep verwachten?