radio LIVE
meer NPO start

Brexit is beroerd nieuws voor Nederland

Als de Britten Europa verlaten zal dat ons veel geld gaan kosten. Het Centraal Planbureau (CPB) becijferde vorige week zelfs dat een Brexit ons land veel harder raakt dan de meeste andere Europese landen.

We zijn voor een groot deel afhankelijk van handel met Groot-Brittannië. Na Duitsland is het zelfs onze grootste handelspartner. Als de Britten Europa verlaten en de grenzen sluiten zullen de kosten flink toenemen. Volgens het CPB kan een Brexit ons tot 1000 euro per persoon kosten. De economische schade wordt geschat op zo’n 10 tot 16,5 miljard euro.

Een van de bedrijven waar ze de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk met argusogen volgen is Heijboer Transport uit Etten-Leur. Het bedrijf is gespecialiseerd in vrachtvervoer naar Engeland en heeft er elke dag tientallen vrachtwagens rondrijden. 

Ook rozenteler Joop van den Nouweland is benieuwd naar de uitslag van het referendum. Hij exporteert vanuit Waddinxveen jaarlijks miljoenen rozen naar Engeland en ziet de Britten niet graag vertrekken. ‘Als ze toch besluiten om te gaan is dat hun keus en red ik het ook wel maar ik zou het persoonlijk wel jammer vinden,’ zegt hij vanavond in EenVandaag.

  • Wilt je meer lezen over de gevolgen van een eventuele Brexit? Voor- en tegenstanders schetsen verschillende scenario’s: EenVandaag zet de mogelijkheden op een rij in deze longread.

Het referendum over de Brexit is volgende week donderdag. Vanavond een analyse van onze economisch commentator Martin Visser en een uitgebreide reportage over de economische gevolgen van een Brexit voor Nederland. 

Onze verslaggever Bart Hettema trekt op dit moment door Groot-Brittannië en maakt daar reportages over het referendum die de komende dagen te zien zijn in EenVandaag.

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Beurzen wereldwijd al dagen flink in de min, wat kunnen beleggers doen? 'Elke daling in verleden leek achteraf goede kans'

Wereldwijd heerst er grote onrust op de beurzen, nadat president Donald Trump hoge importheffingen op buitenlandse producten heeft ingevoerd. Door de aankondiging weten veel beleggers niet meer wat ze moeten doen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Nederland blijft mild richting Israël, ondanks toenemende kritiek op aanvallen op Gaza: 'Schuldgevoel over WOII'

Nederland blijft mild richting Israël, ondanks toenemende kritiek op aanvallen op Gaza: 'Schuldgevoel over WOII'
Vandaag gingen directeuren van hulporganisaties in gesprek met premier Schoof over het Israël-Palestina-beleid van de regering
Bron: ANP

Vandaag gingen directeuren van hulporganisaties in gesprek met premier Schoof en minister Veldkamp over de oorlog in Gaza. Ze willen dat het kabinet duidelijker afstand neemt van het Israëlisch geweld.

De directeuren van Oxfam Novib, PAX, Save the Children, Amnesty International en Artsen zonder Grenzen willen een fundamentele koerswijziging van het Nederlandse beleid richting Israël. De directe aanleiding is de dood van vijftien Palestijnse hulpverleners, van wie de lichamen werden aangetroffen in een massagraf.

Pro-Israël sinds 1948

"Het pro-Israëlbeleid van Nederland is bijna een traditie te noemen", zegt Israël-kenner Peter Malcontent. "We zijn een pro-Israëlisch land geworden sinds we afstand deden van onze kolonie Nederlands-Indië in 1948."

Daar woonden veel moslims. "Tot die tijd wilden we een beetje voorzichtig blijven. We waren bang dat, als we te weinig kritiek zouden uiten op Israël, dat we dan op de tenen zouden gaan staan van de moslimbevolking in Nederlands-Indië."

Oorlogsverleden

Er spelen een aantal factoren mee in de pro-Israëlische houding van Nederland. In de eerste plaats het oorlogsverleden, zegt Malcontent. "Zeker sinds de jaren 60, toen Nederlanders dat verleden gingen herbeleven. En zich meer gingen verdiepen in de jodenvervolging."

In West-Europa is Nederland het land waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de meeste joden zijn afgevoerd. "Toen dat bekend werd, zorgde dat voor schuldgevoelens. Dat heeft ertoe bijgedragen dat we heel erg achter Israël zijn blijven staan."

Bekijk ook

Indirecte doorwerking van de Holocaust

Malcontent heeft het over wat hij de 'indirecte doorwerking' van de Holocaust noemt. "Ons naoorlogse kompas is gebouwd rondom de Holocaust en alle begrippen die daarbij horen, zoals antisemitisme. Dat kompas gebruiken we om naar de wereld te kijken en om onszelf ethisch en moreel een plaats in de wereld te geven", legt hij uit.

Doorgaans werkt het kompas goed, vindt Malcontent. "Maar niet bij het Israëlisch-Palestijns conflict. Dat wil zeggen: dat Israëlische joden zich niet meer helemaal gedragen volgens dat morele kompas. Met andere woorden: Israëlische joden blijken gewoon normale mensen die zich ook kunnen bezondigen aan slechte dingen."

Kijken naar Amerika

Daarnaast is het zo dat Nederland qua buitenlands beleid tot voor kort heel erg achter Amerika stond, legt Malcontent uit. "We waren heel Atlantisch ingesteld. We keken goed naar wat de Amerikanen zeiden en deden. Dat gold ook voor het Midden-Oosten, waar de Amerikanen al heel lang de boventoon voeren."

"Tot voor kort was eigenlijk de mantra: pas op de plaats. Laat eerst de Amerikanen maar hun ding doen, en dan kijken wij wel wat we daar nog aan kunnen bijdragen."

Bekijk ook

Christelijke traditie

Wat ook een rol speelt zijn de religieus-culturele motieven, volgens de Israël-kenner. "In onze Tweede Kamer zijn christelijke partijen aanwezig, die bij voorbaat voor Israël zijn om gelooftechnische redenen. Zij nemen de Bijbel als uitgangspunt. Ook voor hun politieke handelen. En in de Bijbel staat nu eenmaal dat het Koninkrijk der hemelen dichterbij komt wanneer het Joodse volk eenmaal is teruggekeerd in Israël."

"Cultureel gezien is het overigens zo dat binnen onze samenleving steeds meer kritiek is op wat Israël doet. Israël is allang niet meer zo populair als in de jaren 60. Maar dat betekent niet dat we daarmee de Palestijnen omarmen."

Onbekende wereld

Malcontent vervolgt: "Simpel gezegd: Israëlische joden kennen we. Veel komen uit Europa. Daar hebben we cultureel en religieus gezien een diepere band mee dan met Palestijnse Arabieren, die voor de meeste Nederlanders toch onbekende mensen uit een onbekende wereld zijn."

Dat het kabinet zich nu op de vlakte houdt, is dus niet onverwachts, zegt Malcontent. "Ieder kabinet, afgezien van een korte periode in de jaren 90, de 'paarse' kabinetsjaren, wordt geconfronteerd met een rechtse meerderheid in de Tweede Kamer. In Nederland is het debat over Israël en Palestina een link-rechts-debat geworden."

Bekijk ook

Rechtse regering

De rechtse meerderheid is door de bank genomen pro-Israëlischer, zegt Malcontent. "Die laat zich het meest beïnvloeden door de argumenten die ik al genoemd heb. De gemiddelde Nederlandse regering zal er dus niet zo snel pro-Palestijns uitzien."

"En zelfs als je een minister van Buitenlandse Zaken hebt die dat wel is, dan weet je dat hij of zij in de Tweede Kamer te maken krijgt met een meerderheid die dat niet is."

Publieke opinie verandert

Toch lijkt de publieke opinie te veranderen, mede door wat we zien op social media, zegt Malcontent. "Steeds meer Nederlanders en ook politieke partijen zien in dat het geweld dat Israël gebruikt in bezet gebied zwaar is en niet ophoudt."

"We hebben het afgelopen week bijvoorbeeld gezien met het geweld van het Israëlische leger tegen een hulpkonvooi. En ook voor deze oorlog zijn er vaker dit soort incidenten geweest.

Nederland blijft mild richting Israël, ondanks toenemende kritiek op aanvallen op Gaza: 'Schuldgevoel over WOII'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.

Ook interessant