Gekielhaald worden, een lange mars lopen in een loodzware militaire uitrusting en het trotseren van een heuse paardencharge; geschiedenisliefhebbers Jort Kelder en Pieter Jan Hagens hebben het in hun nieuwe tv-programma TEN STRIJDE! allemaal over voor hun ontdekkingstocht naar de verhalen achter historische Nederlandse veld- en zeeslagen. 

De schatkist van onze vaderlandse geschiedenis is rijk aan indrukwekkende verhalen van grootse helden, heldhaftige strijders en cruciale veld- en zeeslagen. Kelder en Hagens leggen in een zeilboot de Tocht naar Chatham af, herbeleven de Slag om de Grebbeberg, reizen af naar Cuba – daar waar de Zilvervloot werd veroverd, volgen het spoor van Engelandvaarder Hans Larive, onderzoeken de Slag bij Nieuwpoort en ontdekken wie de echte helden van de Slag bij Waterloo zijn.

Voor wie het nog niet wist: Pieter Jan Hagens is een fervent zeiler. Vol passie en trots praat hij over zijn nieuwe tv-programma Ten Strijde bij Radio EenVandaag. In de eerste aflevering reizen Jort Kelder en Pieter Jan Hagens af naar Engeland; daar leggen zij per zeilboot de befaamde Tocht naar Chatham af. Precies 350 jaar geleden beleefde Nederland daar een van de meest legendarische zeeslagen uit de vaderlandse geschiedenis. In het hol van de leeuw pleegden de Nederlanders een aanslag op de Engelse vloot; een klinkende overwinning. Tot op de dag van vandaag blijven er toch een aantal zaken onduidelijk: was Michiel de Ruyter wel het genie achter deze gewaagde actie? En zo nee; wie dan?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.