Binnenland

Op welke verhalen van 2016 is Radio EenVandaag trots?

Van nieuws, aangrijpende persoonlijke ervaringen tot een reis terug in de tijd, voor Radio EenVandaag was 2016 een jaar vol mooie verhalen. Op welke verhalen is eindredacteur Sandra van Duijn trots, en waarom?

Sandra van Duijn: "Een van de mooiste verhalen waar de kracht van radio duidelijk wordt, was eind mei. Nederland in extase, want Steven Kruijswijk zou de Giro d’Italia winnen. Er was nog maar één bergetappe te gaan. Die dag maakten we het verhaal 'lopen we niet te hard van stapel’ met Mart Smeets en Jan Janssen. Een verhaal dat begon met euforie en eindigde met de live verslaggeving van de val met alle gevolgen:

Maar het jaar begon met de massale aanranding in Keulen, een verhaal dat nog lang het nieuws beheerste. In navolging van dit nieuws kwam half februari de gemeente Amsterdam met de aankondiging dat ze intimiderend gedrag wilde gaan aanpakken; van sissen naar vrouwen tot handtastelijk gedrag. Onze verslaggever ging samen met onze vrouwelijke stagiair naar Amsterdam voor een reportage, het werd een confronterende reportage dat dit probleem eens te meer blootlegde. 

We kunnen ook met trots terugkijken naar andere nieuwsverhalen, zoals de burgemeesters die oproepen tot een verbod van motorbendes. Of het geschreeuw langs de voetbalvelden dat onze verslaggever vast wist te leggen en dat we eigenlijk de normaalste zaak van de wereld lijken te vinden.

Verbod op motorbendes:

Ook waren we bij de grote gebeurtenissen in het buitenland. In de weken voorafgaand aan het referendum in Engeland maakten we een serie over de Brexit, waarin van tevoren al duidelijk was dat de sociale ongelijkheid een grote rol zou spelen bij de keuze van de Britten. Onder de noemer Life in Lousiana maakten we in de aanloop naar de presidentsverkiezingen kennis met Amerikanen in New Orleans en kregen een inkijkje in hun leven.

Een aangrijpend verhaal komt vanuit Izmir in Turkije, waar we de 40-jarige Syriër Ali tegenkwamen. Hij had een week eerder zijn vrouw en zeven kinderen verloren tijdens de oversteek naar Griekenland. Een verhaal dat de oorlog in een keer heel dichtbij brengt.

Het zijn vaak de persoonlijke verhalen die bijblijven. Zo ook het verhaal van Eelco, die nog voor het eind van 2016 euthanasie wil plegen vanwege zijn zware depressie. Inmiddels is Eelco er niet meer, wat zijn verhaal wellicht nog krachtiger maakt bij het terugkijken:

Een ontroerend verhaal tot slot is het verhaal van Daan Buitenhuis. Hij liep als 12-jarig Arnhems jongetje met een witte vlag door de vuurlinie op zoek naar zijn oma. Nu, 72 jaar later, deed Daan in Radio EenVandaag zijn verhaal.

Dit is uiteraard maar een kleine greep uit alle mooie verhalen die hebben gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat 2017 weer net zulke mooie verhalen op zal leveren. Een goede jaarwisseling alvast gewenst voor iedereen!"